top of page

"Ik ben kroket" (met 5 tips van de teamcoach voor een verkwikkende vergadering)“Ik ben kroket”, zei hij.


Een eerlijk antwoord op mijn vraag hoe hij zich voelde na de vergadering met het directieteam.


Ik voelde het zelf ook. Ook als observator had de vergadering het nodige van mij gevraagd.


Changement de décor. Ik vroeg hen om zich even te verplaatsen, een korte pauze te nemen, even wat fruit te eten.


Shaking things up.


Eén van de truken uit mijn trukendoos om de energie in de kamer te veranderen. Ramen openzetten.

Even óp tafel gaan zitten, in plaats van aan tafel.

Even aftoetsen hoe het met iedereen gaat.

Even een flauwe mop.

Ik vroeg hen ook naar hun eigen tips om hun energie weer op te krikken.

Humor bleek een belangrijke factor.

En ook: concrete resultaten halen.

Positiviteit: benoemen wat wél werkt. Even wat goed nieuws delen. Een succesje vieren. Dankbaar zijn voor wat er wél is.

En uitkijken naar een leuk informeel momentje samen. Als team is het belangrijk elkaar te leren kennen in verschillende settings, om zo te leren spelen met de teamenergie. Als die energie hoog is, zullen de resultaten vanzelf volgen. Is de energie laag, wordt het quasi onmogelijk om resultaten te halen.

Leren spelen met de teamenergie is dus key!


5 tips van de teamcoach voor een verkwikkende vergadering:


 • Zet enkel punten op de agenda die de wijsheid van de groep nodig hebben. Zaken die enkel meegedeeld hoeven te worden, kan je ook per mail versturen. Issues die je met één collega uit te klaren hebt, bespreek je in een 1-1 meeting. Geef ook duidelijk aan wat je van je agendapunt verwacht: een idee uitproberen, een issue bespreken, input verzamelen, ideeën spuien, een formele beslissing nemen,...


 • Open de vergadering met een ijsbreker. (Stel bijvoorbeeld iedereen deze vraag: toon de laatste foto in de fotorol op je gsm: wat zegt deze foto over jou?).


 • Als teamcoach werk ik met polariteiten: als ik zwaarte detecteer, breng ik lichtheid. Als ik te veel joligheid detecteer, breng ik sérieux. Het gaat voortdurend om het vinden van een balans die het team vooruit helpt. Ook als deelnemer van de vergadering kan je op deze balans inspelen door de complementaire energie in te brengen.


 • Speel in op de vijf zintuigen: breng frisse energie door in te spelen op de vijf zintuigen:

  • Werk met beelden

  • Gebruik een streepje muziek

  • Zet het raam open voor wat frisse lucht

  • Breng wat lekkers mee

  • Neem een break

  • Breng voorbeelden mee van het materiaal dat je wil gebruiken voor een project, zodat iedereen eens kan “voelen”


 • Eindig de vergadering met een rondje successen vieren. Waar is ieder van jullie dankbaar voor? Welk project is deze week goed gelukt? Wat hebben jullie als team samen gerealiseerd?

Ik wens jullie verkwikkende vergaderingen toe! En als het niet lukt om uit de neerwaartse spiraal te geraken, trek dan even aan mijn mouw voor advies. Je kan me bereiken via coaching@debbiebaute.com


Comments


bottom of page