top of page

Bouw je team voor je aan je organisatie bouwt


De metaphors@work archetype challenge gaat verder! Elke week trekken Hans of ik een kaart uit onze metaphors@work leiderschapsbox. Deze week trok ik: de Architect.

Net zoals met de vorige archetype-oefeningen (uitgenomen de Fontein) schiet me eerst te binnen wat ik vooral NIET heb van de Architect: kunstzinnig zijn, kunnen tekenen, moeilijk technische fiches lezen, de verantwoordelijkheden nemen voor de stabiliteit van het gebouw… en toch, nog terwijl ik dit schrijf, schiet me te binnen wat ik WEL allemaal gemeen heb met de architect:

- Verschillende disciplines samenbrengen in een project

- Het project leiden

- Stakeholdermanagement

Want wat doet een architect? Hij zet plannen, ideeën en visies om in de materie. Hij analyseert problemen en vertaalt ze naar praktische toepassingen. Hij houdt daarbij rekening met de verschillende stakeholders en de omgevingsfactoren. Hij vindt zijn weg in de complexiteit.

En vooral in de laatste herken ik me. Ik kom uit een hele pragmatische familie, alles werd zelf gedaan. Van naaien en breien tot het bouwen en verbouwen van ons huis, het onderhouden van de tuin en zelfs het herstellen van de auto. Ik weet dus niet beter dan dat er voor elk probleem een oplossing bestaat. Liefst zo praktisch en snel mogelijk.

Dat werd dus een kleine frustratie toen ik als wetenschapper ging werken aan “toekomstproblemen”. Ik onderzocht katalysatoren en bouwde computerchips die misschien over 10 jaar in gebruik zouden worden genomen. Maar dat langetermijndenken was uiteindelijk niet aan mij besteed. Ik wou complexe vraagstukken oplossen met een praktische en pragmatische aanpak. Liefst met onmiddellijk resultaat.

Ik ging dus op zoek naar een rol die net dat deed: oplossingen zoeken voor prangende problemen. Liefst zulke, waarbij er veel op het spel staat en waarbij er veel mensen van het resultaat afhankelijk zijn. Ik ging bouwen aan organisaties.


Want mijn innerlijke architect is het meest tevreden, wanneer ik complexe problemen mag oplossen. Liefst in samenwerking met een toegewijd team. Ik denk met een warm hart terug aan de moeilijke organisatievraagstukken die ik met verschillende teams heb mogen tackelen: de hervorming van brandweer Antwerpen tot brandweerzone Antwerpen, de invoering van nieuwe arbeidsomstandigheden bij Duracell, de samensmelting van Stad en OCMW bij Ninove, de cultuuromslag bij het Agentschap onroerend erfgoed…


Elke keer die vraag die té groot leek. Elke keer één nacht wakker liggen over hoe ga ik dit in ’s hemelsnaam aanpakken? En elke keer het geluk om samen te kunnen werken met een slim en toegewijd team. De koppen bij elkaar steken. Rekening houden met alle stakeholders en contextfactoren. Het ontrafelen van het probleem tot zijn naakte essentie. Het stellen van prioriteiten en beginnen implementeren. One step at a time… De brug bouwen terwijl we erover lopen.


De belangrijkste les van mijn innerlijke Architect? Bouw eerst je team, voor je aan je organisatie bouwt.

Je mag me dus altijd bellen als jouw probleem ontrafeling nodig heeft. Als je even niet meer ziet welke volgende stap je kan nemen. Zowel op het vlak van je organisatie, je team of in jouw persoonlijk leiderschap. Want complexe problemen oplossen doe je niet alleen.

Benieuwd hoe het werken met de archetypes in zijn werk gaat?

Het is een manier om het werken met je intuïtieve wijsheid aan te scherpen. We zijn ervan overtuigd dat elk van ons alle archetypes in zich heeft, maar sommige zijn meer dominant aanwezig dan andere. Elk van hen uit zich ook in een andere graad van maturiteit.

Wil je meer weten over het werken met metaforen om jouw leiderschap te versterken? Neem dan contact op via coaching@debbiebaute.com

Comments


bottom of page