top of page

Wat mag ik nog zeggen?


“Wat mag ik nog zeggen?”, vroeg hij mij.


Voor mij zat de CEO en founder van een internationale onderneming. Jaren geleden had hij zijn droom in de wereld gezet om een efficiënte, sociale onderneming te bouwen, een kruising tussen een doelgericht bedrijf en een NGO met een purpose.


Tijdens onze lange coachingsrelatie had hij de cultuur van het bedrijf weten om te vormen van een hiërarchische piramide naar een heel vlakke, zelfsturende organisatie. Een transformatie om trots op te zijn! En dan ineens die vraag: “Wat mag ik nog zeggen? Elke keer als ik het team op een risico wil wijzen, of als ik een nieuw idee wil aanbrengen, word ik teruggefloten. Ze vinden me dan te autoritair.”


Wat doe je dan als leider, wanneer de cultuur van je organisatie drastisch veranderd is? Wanneer het lijkt alsof je stijl niet meer past bij de dynamiek van de organisatie? Je leiderschapsstijl aanpassen, gaat maar tot op een bepaalde hoogte. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je leiderschapsstijl een creatieve expressie is van je diepste normen en waarden. Dat zet je niet zomaar aan de kant. De vraag die zich dan opdringt is: past je leiderschapsstijl en je natuurlijke talent bij deze nieuwe manier van werken? Wat kan je bijdragen? Mag je nog bijdragen? Of word je zoals in dit voorbeeld teruggefloten door de organisatie?


Wordt het tijd voor een andere rol binnen de organisatie? Of is het aan een nieuwe generatie om over te nemen?


Wat in dit geval soelaas bracht, was om opnieuw te focussen op de vragen: wat geeft je energie? Waar word JIJ blij van, wat heb JIJ nodig om je diepste wezen tot uitdrukking te brengen?


Wanneer je zelf met zulke vragen worstelt, creëer dan een context waarin je jezelf mag en kan uitdrukken. Want leiderschap is kunst. Het uitdrukken ervan is creatieve expressie. Het niet meer mógen of kunnen uitdrukken van jezelf is nefast. Verander dus je context, je rol, of je perceptie… maar zorg ervoor dat je je purpose kan blijven leven, dat je een zinvolle bijdrage kan leveren. En dat meet je niet enkel af aan wat anderen vinden, maar vooral aan wat jouw hart sneller doet slaan.


Jouw plek is dus dáár waar je een toegevoegde waarde hebt, waar jouw stijl aansluit bij wat de organisatie nodig heeft. Hoe matuurder de organisatie, hoe meer vrijheid je hen kan geven, hoe jonger of immatuurder de organisatie, hoe meer kader en sturing je als leider zal moeten geven. En als je, zoals in dit voorbeeld, erin slaagt om een immature organisatie om te vormen tot een mature, vlakke organisatie, dan wordt jouw rol, zoals je die in het begin speelde, op den duur overbodig.


Zin om te ontdekken wat jouw natuurlijk leiderschapsstijl is? Kom ze onderzoeken aan de hand van jouw leiderschapsarchetype! In één sessie wordt meteen duidelijk wat de dynamieken zijn die er spelen tussen jou en je team. Neem vrijblijvend contact op! coaching@debbiebaute.com


bottom of page