“Naakt… en veilig.” Dat was zijn antwoord op mijn vraag hoe hij zich voelde.
Aangezien dit onze eerste echte coachingssessie was, had ik hem gevraagd of het OK was als ik hem directe feedback gaf.
“Uiteraard”, zei hij.
Ik besliste om het er maar uit te gooien zoals het voelde voor mij. Met het risico zijn prille vertrouwen in mij te schaden.
“Ik vond het niet kunnen wat je deed in die meeting”, zei ik.
Hij luisterde naar mijn argumentatie. En het werd even stil.
“Hoe voelt het om dit te horen?”, vroeg ik.
Zonder aarzelen zei hij: “Naakt… en veilig”.
Ik was best verbaasd. Ik had weerstand verwacht, of een set van redenen waarom ik ongelijk had. Maar neen.
Naakt… en veilig
Wat een compliment voor de veiligheid van ons gesprek. En zijn openheid stimuleerde mij meteen om nog helderder en eerlijker te zijn in mijn feedback.
Naakt… en veilig
Da’s precies de plek waar je als coachee moet zitten om je open te stellen voor het leerproces. Naakt en veilig is dé cocon voor transformatie. Naakt… en veilig
Want als leider aan de top van een organisatie is er bitter weinig feedback en kan je dus ook niet oefenen met feedback ontvangen. Een extern klankbord of een peer group kan dan nuttig zijn.
Naakt… en veilig
Want op die plek verbinden we met elkaar van mens tot mens. De ander kan zich pas veilig voelen in zijn emotionele naaktheid als er aan de andere kant een dekentje geboden wordt. Eentje om zacht in te landen, om in gekoesterd te worden. Op de harde lattenbodem van de waarheid.
Naakt… en veilig
Want zonder veiligheid voelt de naaktheid ongemakkelijk en hebben we de neiging onszelf snel weer toe te dekken. De veiligheid is cruciaal en je kan die als gesprekspartner bieden door oordeelloos aanwezig te zijn en door je radicaal eerlijk uit te spreken.
Ik wens jou veel groeimomenten toe in naakt-en-veiligheid!
Beeld: William Randles @Unsplash
Comments