top of page

Leiderschap in twijfel: Zit ik wel op mijn plek?

Updated: Oct 6, 2023“Ik weet het niet,” zucht hij, “zit ik wel op mijn plek?”.


Voor mij zit een leider die na jarenlange toewijding aan zijn organisatie, gevraagd is om een rol op te nemen in het hogere management.


“Is dit echt waar ik thuishoor? Zal deze stoel mij gelukkig maken? Wat wordt er eigenlijk precies van mij verwacht in deze nieuwe rol?”


Ik zie dat de twijfel zijn kijk op deze nieuwe kans vertroebelt.

Het is niet ongebruikelijk voor leiders die net zijn gepromoveerd naar een hogere functie om te twijfelen en te zoeken. Het is niet ongewoon om je af te vragen of je wel echt klaar bent voor deze uitdaging en verandering in je carrière.De onzekerheid van nieuw leiderschap

De overgang naar een hogere leiderschapsrol brengt vaak een gevoel van onduidelijkheid met zich mee. Je hebt misschien de technische vaardigheden en ervaring, maar nu moet je ook de verantwoordelijkheid dragen voor strategische beslissingen en het aansturen van teams. Het kan voelen alsof je in het diepe wordt gegooid zonder een duidelijke kaart van het gebied.


Vormgeven aan jouw leiderschapsidentiteit

Een van de eerste stappen bij het omgaan met deze onzekerheid is het definiëren van je leiderschapsidentiteit. Wie wil je zijn als leider? Wat zijn jouw sterke punten en waarden? Het kan helpen om een archetype of een beeld te gebruiken om jezelf te omschrijven. Ben je eerder een dirigent, een speelvogel of een visionair? Dit beeld kan je helpen om niet alleen te "doen" in je nieuwe rol, maar vooral om te "zijn" wie je wilt zijn als leider.


Het grotere plaatje bekijken

Een andere belangrijke stap is om naar het grotere plaatje te kijken. Wat wil je bereiken met je organisatie? Waar zitten de opportuniteiten voor groei? Welke hefbomen kun je gebruiken om met relatief weinig moeite grote impact te hebben? Door strategisch te denken en de focus te leggen op de lange termijn, kun je duidelijker zien hoe je jouw organisatie kunt leiden naar succes.


Strategische tijd met jezelf

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de dagelijkse operationele taken van je nieuwe rol. Daarom is het essentieel om elke week minstens 2 uur strategische tijd in te plannen voor jezelf. Gebruik deze tijd om na te denken over de 3-5 strategische projecten die je wilt opstarten om je organisatie te laten groeien. Houd jezelf verantwoordelijk en volg de voortgang op: wat zijn de resultaten van de afgelopen week? Dit proces helpt je om gefocust te blijven en op koers te blijven, zelfs in tijden van twijfel.


Leiderschap is een reis, en twijfels en onzekerheden maken daar deel van uit. Maar met de juiste focus op je leiderschapsidentiteit, een strategische benadering en regelmatige zelfreflectie, kun je de uitdagingen van je nieuwe rol met vertrouwen tegemoet treden.

Dus, zit je wel op de juiste stoel? Mijn advies zou zijn: máák die stoel tot de jouwe en leid je organisatie naar nieuwe hoogten. Na verloop van tijd zul je jezelf die vraag niet meer hoeven stellen ;)


Twijfel je toch hoe je het moet aanpakken? Of wil je meer helderheid over jouw leiderschapsidentiteit, stuur me gerust een mailtje via coaching@debbiebaute.com en we plannen een virtuele koffieklets in!


Foto door rawpixel.com via Freepik


Comments


bottom of page