top of page

De Meester en de kunst van het leven


Als kind wist ik al dat ik later heel goed in iets wou worden en dat dan wou doorgeven. Het heeft me wel een half leven gekost om er achter te komen wat dat “iets” dan precies was. En steeds meer wordt het me helder dat wat echte Meesters door te geven hebben, gaat over “de kunst van het leven”.


Het gaat dus niet om de pure overdracht van vaardigheden. Het gaat erom je talent te ontdekken, datgene waar je heel goed in bent, maar ook datgene dat je intens gelukkig maakt en dat vervolgens doorgeven. Voor mezelf is mijn talent lang ongrijpbaar geweest, maar gaandeweg wordt het helder: mijn talent is ontdekken waar mensen vastlopen en hen opnieuw in hun kracht zetten. Hen laten ontdekken wat hun ware identiteit is en hen leren om van daaruit te leven. Dat geeft energie, zin en richting aan hun leven. En bijgevolg aan het mijne.


Dat brengt me bij één van de kernvragen van leiderschapsontwikkeling: wanneer ben je klaar om te evolueren van leerling naar meester? Wanneer ben je leerling-af? Er zijn twee soorten aspirant-meesters: zij die meteen springen en gaan staan voor wat ze te delen hebben en anderen die altijd eerst nóg een cursus willen doen of de behoefte voelen om toch nog maar eerst een extra boek te lezen… om dan tot de ontdekking te komen dat ze zich nog steeds niet goed genoeg vinden om die kennis te delen. Hoe meer ze leren, hoe meer ze ontdekken wat ze allemaal nog niet weten.


Mijn mening hierover: van zodra je iets kan doorgeven, geef het door. Je hoeft geen meester te zijn in alles, vooraleer je het mandaat krijgt om een ander iets bij te brengen. Ook Meester-zijn moet je leren met vallen en opstaan. Een Meester blijft in mijn ogen immers ook altijd leerling. Hij blijft steeds bijleren, maar tegelijkertijd neemt hij zijn verantwoordelijkheid om zijn talent in de wereld te zetten.

In de zen-betekenis is een Meester iemand die gelijkmoedig is en van daaruit zijn leven voor-leeft. Wanneer je die twee invalshoeken samenbrengt, komt je ongeveer tot deze omschrijving:

Echte meesters zijn zij die het leven voorleven. Ze helpen je de handleiding van je leven te ontrafelen: hoe kan je je talent ontdekken, ontwikkelen en dan doorgeven. En wanneer je dat kan met een vleugje tevredenheid en een open hart, heb je wat mij betreft de status van Meester meer dan terecht bereikt en kan jij op jouw beurt het leven verder voor-leven.

Comentarios


bottom of page