top of page

Atlas, de eeuwige (ver)drager


Vlak voor de zomervakantie nodigt de #archetypechallenge je uit om eens na te gaan hoeveel je draagt… Hoe zwaar is de last op je schouders en hoe verhoudt die zich tot jouw draagcapaciteit?


Atlas is de mythologische figuur die door Zeus veroordeeld werd om het hemelgewelf op zijn schouders te dragen. Qua last kan dat tellen...

Door mijn innerlijke Atlas -en die van anderen- in de afgelopen jaren te onderzoeken, kwam ik tot de volgende inzichten:

  • Het is niet omdat je veel kan dragen, dat je voortdurend je maximum gewicht moet torsen. Ja, lees die nog maar eens. Het is niet omdat je veel kan dragen, dat het voortdurend zwaar moét zijn. Ook Atlas mag eens rusten. Of ervoor kiezen om eens een keer niét het onderste uit de kan te halen. Atlas nodigt je uit om je grenzen te onderzoeken. Tot hoe ver kan je gaan? Wanneer is het té ver? En misschien wel de allerbelangrijkste: Hoe zorg je ervoor dat je een continue inspanning kan blijven leveren? Het leven is namelijk een marathon en geen sprint.


  • Als je het gewend bent om voortdurend grote lasten te dragen en dus een grote draagkracht hebt, schiet je soms in de valkuil om diezelfde draagkracht van anderen te verwachten. Als leider zorgt dat soms voor situaties waarbij je te veel verwacht van je team. Misschien start je wel te veel simultane projecten op, of delegeer je zonder opvolging of ondersteuning. Van zodra je je eigen draagkracht goed hebt weten inschatten, is het dus cruciaal om ook de draagkracht van je organisatie te onderzoeken en in te richten op de lange termijn.


  • En dat brengt me bij het laatste inzicht: gezamenlijk lasten torsen is gemakkelijker én leuker… En dat kan al heel simpelweg door eens een gesprek te hebben met je collega over wat er op dit moment weegt. Zowel privé als professioneel, want het komt allemaal op dezelfde schouders terecht. Hoe gaat het met je collega? Wat houdt hem bezig? Vaak is dit gesprek op zich al genoeg om elkaars lasten wat verlichten, om elkaar als mens beter te zien en te erkennen en het voor elkaar en het team wat lichter en aangenamer te maken.


Benieuwd wat deze reflectie in jou wakker maakt… Hoe zit het met jouw draagkracht?

Comments


bottom of page