top of page

5 redenen waarom leiderschapsontwikkeling spiritueel isVandaag is de Priesteres aan de beurt in de #archetypechallenge op LinkedIn. Een archetype dat in het kader van leiderschapsontwikkeling soms wenkbrauwen doet fronsen. Ze roept vaak doembeelden op van satanische dansen en wierookceremonies.


Toch is haar bijdrage aan leiderschapsontwikkeling erg belangrijk.


"Er is een Indiaas spreekwoord dat zegt dat iedereen een huis is met vier kamers, een fysieke, een mentale, een emotionele en een spirituele. De meesten van ons hebben de neiging om het grootste deel van de tijd in één kamer te wonen, maar als we niet elke dag in elke kamer gaan, al is het maar om hem te verluchten, zijn we geen volledig mens." (Rumer Godden)

Als we ons als mens -en dus als leider- willen ontwikkelen, hebben we alle vier deze aspecten te doen groeien. En voor het spirituele stuk kan de Priesteres ons de nodige handvaten bieden.


Vijf redenen waarom leiderschapsontwikkeling dus ook een spiritueel luik heeft:


- We zijn onderdeel van een groter geheel. Je ontwikkelt je spiritueel leiderschap wanneer je beseft dat je beslissing impact heeft op het hele systeem. Leiderschapsontwikkeling leert je om door een systemische bril naar je leven, werk en organisatie te kijken.


- Een heldere visie helpt je overzicht te houden en je blik op de mogelijkheden te richten. Eén van de meest voorkomende vragen die ik als coach op mijn bord krijg, is: “Help mij een visie te ontwikkelen”. Meestal bedoelen ze dan: “Help mij mijn visie te zien”, want die visie zit er natuurlijk al. Het is een kwestie van helder leren kijken en luisteren. Leiderschapsontwikkeling behelst ook het ontwikkelen van je intuïtieve vaardigheden.


- De energie toont de weg: je ontwikkelt je spiritueel leiderschap als je leert kijken naar wat de energie van de organisatie jou vertelt. Wat loopt moeiteloos? Waar loopt het vast? In welke initiatieven stappen mensen mee? Welke ideeën vinden moeilijker ingang? Je ontwikkelt je spiritueel leiderschap dus wanneer je leert kijken naar wat er al is en hoe de beweging vorm aan het krijgen is.


- Wanneer je als leider beseft dat jouw energie (jouw spirit) een impact heeft op jouw team en organisatie, kan je hem bewuster inzetten. Leiderschapsontwikkeling is dus ook het vlot laten stromen van jouw levensenergie en verantwoordelijkheid nemen over hoe je hem inzet.


- En tot slot: levensvreugde en lichtheid tonen het pad. Moeiteloosheid toont de weg naar vrijheid. Het is een illusie dat er (te) hard gewerkt moet worden, dat je moet afzien vooraleer je mag genieten. Evolutie is spontaan en natuurlijk. Vechten tegen de bierkaai hoort daar dus niet bij.


Ik merk aan mijn coachees dat er veel angst bestaat omtrent het “intuïtieve” of “spirituele” werk, terwijl spiritueel werk net ook heel aardend kan zijn.


Vragen? Benieuwd naar meer? Neem gerust contact met me op!

Comments


bottom of page