top of page

5 snelle tips om meer vrijheid te creëren in jouw teamvergaderingVergaderingen zijn het epicentrum van een team. Maar je kan ze maar ten volle benutten als iedereen -inclusief jijzelf- zich vrij voelt om zich te uiten. Hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt? Hier zijn vijf snelle tips om meer vrijheid te creëren in je teamvergadering.


Denk buiten de vergaderzaal

Probeer eens te vergaderen op een andere locatie: een B&B in de buurt, een erfgoedlocatie in jouw gemeente, een buitenspeelplek, de lievelingsplek van één van je teamleden,...


Verdeel de verantwoordelijkheid voor de functionele rollen in het team:

doelbewaker, procesbewaker, tijdbewaker en notulist. Dit zorgt ervoor dat de verantwoordelijkheid niet enkel bij de voorzitter ligt en geeft meerdere teamleden een actieve rol om de vergadering naar een hoger niveau te tillen.


Doorbreek oude patronen

Bijt eens wat vaker op je tong. Of let erop om je collega’s te beantwoorden met “ja, en”, in plaats van met “ja, maar”. Heb je de neiging om stil achterover te leunen en te wachten tot iedereen uitgesproken is? Probeer dan eens om het gesprek te onderbreken en vraag bijvoorbeeld: “Mag ik even wat toevoegen?”.


Creëer een open start

Begin je vergadering met de rondvraag: wat vind je nodig om te delen, zodat je vrijer aan deze vergadering kan beginnen?


Reserveer tijd voor informele interacties

Houd een tijdslot op je agenda vrij voor creativiteit en nieuwe ideeën, om teamprestaties te vieren, om te babbelen, te lachen, om vrij in te vullen op het moment zelf… Het bevorderen van een ontspannen omgeving kan de teamdynamiek aanzienlijk verbeteren.


Door deze eenvoudige maar effectieve tips toe te passen, kun je de dynamiek van jouw vergadering transformeren en een open werkomgeving creëren. Ga gerust de uitdaging aan en laat mij weten hoe het loopt!Comments


bottom of page